Faaliyetler
DOĞAYA KUŞ BAKIŞI VE EKOLOJİ DERNEĞİ TUZ GÖLÜ FAALİYET PROGRAMI
Tuz Gölü ve çevresinde son yıllarda su seviyesi canlı yaşamına elverişsiz hale gelmektedir. Türkiye’nin yağış rejimi olarak en zayıf bölgelerinden olan Tuz Gölü Havzasının en kurak dönemleri olan Temmuz Ağustos ve Eylül aylarında su tamamen kurumaktadır. Özellikle 2014 – 2019 yılları arasında şiddetli bir hal alan bu kuraklık seyri 2021 yılı Haziran ayı sonunda gölün tamamen kuruması ile sonuçlanmış ve Eylül ayında uçmayı öğrenen flamingo yavruları gölge susuz mahsur kalarak can vermiştir. Bu trajik olay dünya genelinde basın organlarında, çevre örgütlerinde geniş yankılar edinmiştir. 2022 yılı yağış oranının son 30 yılın seviyesinin çok üzerinde olması sayesinde bu yıl haziran ve temmuz aylarında kuraklık önceki yıllara göre hafiflemiş olsa da göl ağustos ayında tekrar kurumuştur. Yapılan bazı lokal ve geçici çözümlerle bu yıl güçlükle atlatılmıştır. Yine de yavru kayıpları yaşanmıştır. Tuz Gölüne Can Suyu Projesi ile Finish ve Siemens firmalarının sponsorluğunda Aksaray Valiliği’nin koordinasyonunda Tuz Gölü’nün flamingolar için en önemli noktasına su temin edilecektir. Derneğimiz projenin tarafı ve ortağıdır. Suyun verildiği noktanın bulunduğu alan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilecek ve bu alanda aşağıdaki etkinlikler yapılacaktır;
1. Tuz Gölü Kuş Gözlem Merkezi Kurulması: Tuz Gölü’nde bulunan kuş türlerinin ve özellikle flamingoların (allı turnaların) yaşamının kuş gözlemcileri, kuş ve vahşi yaşam fotoğrafçılarının, belgesel yapımcılarının ve konuya meraklı kişilerin kullanabileceği kuş gözlem kuleleri yapılacaktır. Bu kuş gözlem kuleleri tuz gölünün dokusuna görsel ve fiziksel açıdan zarar vermeyecek şekilde olacaktır. Flamingoları görmek isteyen insanların bu kuleler yardımı ile onları doğal alanlarında onlara zarar vermeden görmeleri sağlanacaktır. Özellikle ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri ile ilgili yapılacak eğitim faaliyetlerinde bu kuleler kullanılacaktır. Bu alanda gece konaklamaları için düşük kapasiteli konaklama materyalleri (Çadır Alanı, Kamp ve Karavan Hizmet Birimi) de bulunacaktır.
2. Tuz Gölü Kuş Halkalama Merkezi: Tuz Gölü Havzasında bulunan kuşların akademik olarak araştırılması için çalışmalar yürüten akademik personeller ile konutla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının kuşların takibini yapabilmeleri için kuş halkalama merkezi kurulacaktır. Bu kuş halkalama merkezi aracılığı ile kuşların sayısı, göç yolları, üreme alanlarının takibi gibi bilimsel veriler hem akademik alanda hem de çevre alanında faaliyet gösteren bütün kişi ve kurumlar ile paylaşılacaktır.
3. Tuz Gölü Çevre Sorunları Bilgilendirici Faaliyetler: Tuz gölü ve çevresinde yaşanan her türlü çevre sorununun belgelendirilmesi, görsellerinin sağlanması, takibinin yapılması, doğru ve bilimsel olarak doğruluğu kesinleşmiş bilgiler haline getirilerek kamuoyu ile paylaşılacaktır. Çevre konusunda hassasiyeti olan kişilerin ve kurumların bilgisine sunulacaktır. Tuz Gölü çevre sorunları hassasiyetle takip edilecek ve konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile gerekli iş birliği yapılarak alınması gereken tedbirler konusunda destek verilecektir.
4. Öğrencilere Yönelik Dersimiz Doğa etkinlikleri: Dersimiz Doğa etkinliği ile çocuklarımızın ve gençlerimizin doğa ile tanışmaları, doğa sevgisi ve hayvan sevgisi konusunda yaşayarak öğrenecekleri tecrübeler sahiplenmeleri amaçlanmıştır. Bu kapsamda ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimiz ile konu ile ilgili bölümlerde öğrenim görmekte olan yüksek öğrenim öğrencilerine yönelik ders dışı eğitim faaliyetleri düzenlenecektir. Bu sayede gençlerimizin her türlü bağımlılıktan koruyacak olumlu kişilik özelliklerine yöneltilmeleri amaçlanmıştır. Doğa ve yaban hayatı konusunda bilgi ve beceriler elde eden öğrencilerimizin hem ülkemiz hem dünya tabiatını önümüzdeki yıllarda koruyan kişiler haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu faaliyetlerde öğrencilerimizin katılımı için gerekli izinlerin ve protokollerin yapılması, ulaşımlarının sağlanması, gözlem için ihtiyaç duyulan ekipmanların temini konularında derneğimiz gerekli desteği verecektir.
5. Tuz Gölü’nü ve Tuz Gölü Vahşi Yaşamını Tanıtıcı Faaliyetler: Tuz Gölü ve çevresinde kaybolmakta olan yaşamı korumanın bir yolu da bu olağanüstü güzelliği görmeyen kişilere ulaştırmaktır. Bu alanda Aksaray Fotoğraf Sanatı Derneği ile işbirliği yapılarak gerekli görseller, fotoğraflar ve videolar aracılığı ile hem Tuz Gölü’nü hem Tuz Gölü Yaban Hayatını tanıtan ürünler oluşturulacaktır. Bu görsel ürünler derneğimiz tarafından konuyla ilgili görsel ve yazılı basın kanalları ve sosyal medya aracılığı ile geniş kitlelere ulaştırılacaktır. Bütün bu faaliyetlerin gerçekleşmesi derneğimizin gücü ve katılımcı sayısı ile doğru orantılıdır. Ne kadar gücümüz olursa o kadar çok kişiye ulaşabilir o kadar güçlü faaliyetler yürütebiliriz. Tuz Gölü’nü ve bütün doğayı kuş bakışı görebilmek ve ekolojik dengeyi çocuklarımıza ve torunlarımıza bulduğumuz gibi bırakabilmek için mücadele etmeye devam edeceğiz. Desteğiniz, gücümüzdür. Yarın için bu gün bize destek olun.
Doğaya Kuşbakışı ve Ekoloji Derneği Yönetim Kurulu
Dersimiz Doğa
Gençlerimizin boş zamanlarını etkili ve verimli bir şekilde kullanmalarını sağlamak,
Gençlerimizde çevre bilinci konusunda duyarlılık oluşturmak,
Gençlerimizin, ilimizin kültürel ve doğal alanlarını yakından tanımasını sağlamak,
Gençlerimize ülkemizin; doğasıyla, kültürüyle ve insanıyla bir bütün olduğunu ve ülkemizi sevmenin bu bütünü sevmekle mümkün olacağını aşılamak,
Gençlerin kaliteli bireyler olması, sosyalleşmesi ve kendini ifade edebilmelerine imkân sağlamak,
Yapılacak kuş gözlem faaliyeti ile gençlerin düzenli açık hava etkinliği ve yürüyüşlerle spor yapmasını sağlamak,
Kuş gözlem ile doğanın insanlara verdiği mesajları görmelerini sağlamak,
Gençlerin bilimsel araştırma, gözlem ve çıkarım yapabilmelerine olanak sağlamak,
Yapılacak sayımların ulusal veri tabanlarına gönderilmesi sağlanarak, bölgede yapılan bilimsel araştırmalara destek sağlamak,
Türk Eğitim Siteminde de esas alından 8 zekâ türünden olan doğa zekâsına sahip gençlerin kendilerini fark etmelerini sağlamak.
Kuş Gözlemciliği kuşları doğal ortamlarında gözleme ve tanıma faaliyetidir. Kuşlar; iklimsel ve çevresel konularda gösterge grubunu temsil etmektedir. Kuş gözlem faaliyetleri ile gençlerde çevre ve doğa bilinci konusunda farkındalık oluşturulmuş, Doğal alanlar tanıtılmış ve düzenli yapılan kuş gözlem yürüyüşleri ile gençlerin spor yapmaları sağlanmış olacaktır. Projede başlangıçta; ortaokul, lise ve üniversiteli gençlerden 3 farklı gruplar(6-15 kişilik) oluşturularak ayda en az 2 defa kuş gözlem etkinliği yapılacaktır. Projeden yararlanmak isteyen genç sayısı arttıkça grup sayıları artacak ya da mevcut gruplara gençler dâhil edilecektir.
Aksaray Üniversitesin 'de gençler ile Kuş gözlemciliği, fotoğrafçılığı ve doğa koruma faaliyetlerini içeren yüksek katılımlı bir sunum gerçekleştirdik.
Konu doğa olunca konuşacak çok şey bulduk.